– en verksamhet inom Västerås stad

En verksamhet inom Västerås stad

Nyheter

Sömn och robotik

Idag, den 15 mars, är det den internationella sömndagen.
Dagen är instiftad för att hylla sömn och upplysa om viktiga frågor som rör sömnen. Dagen är även till för att hjälpa människor med sömnproblem genom att bättre förebygga och hantera sömnstörningarna. På 1177.se kan du läsa mer om såväl sömn som sömnsvårigheter.

Apropå sömn så fick MISTEL för något år sedan stifta bekantskap med sömnroboten Somnox som då precis vunnit Robotdalens pris Robotdalen Innovation Award. Tillsammans med företaget, Robotdalen och kollegor i Västerås stad funderade vi kring om det finns behov av denna typ av produkt även för våra målgrupper – äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Vi landade i att behov förmodligen finns, men att det säkert skulle krävas en del produktanpassning för att Somnox skulle kunna göra optimal nytta för våra målgrupper.
Utifrån det vi kom fram till så kändes det spännande när vi en tid senare kom i kontakt med sömnroboten igen. Denna gång var det två studenter vid Chalmers designingenjörsutbildning som i sitt examensarbete samarbetade med Tre Stiftelser för att utvärdera och utveckla sömnroboten för målgruppen personer med demenssjukdom. De gjorde alltså verkstad av det vi bara pratat om  :-)!

Nu återstår att se om Somnox tar till sig av det studenterna kom fram till – så att vi så småningom får se en sömnrobot på marknaden – anpassad för personer med demenssjukdom .

//Elisabeth