– en verksamhet inom Västerås stad

En verksamhet inom Västerås stad

Nyheter

Mors dag = innovation?

I år firar mors dag 100-år i Sverige och firades runt om i Sverige under gårdagen. Finns det en koppling till innovation kan man fråga sig? Vi tar en titt på det i dagens inlägg.

Året var 1905 i Philadelphia. Fredsaktivisten Ann Jarvis som ägnat sitt liv åt sårade soldater under amerikanska inbördeskriget gick bort. Dottern tog efter moderns död vid arbetet med ”Mother´s Days Work Clubs” med fokus mot allmänna hälsofrågor. Mors dag blev till för att för att hedra hennes mors bortgång. 1914 blev det officiell helgdag i USA.

1919 firades mors dag första gången i Sverige efter initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg.

Ett sätt att se Mors dag är utifrån ett socialt innovationsperspektiv eller som en social innovation utifrån hur sociala innovationer beskrivs på Malmö universitets sida för social innovation www.socialinnovation.se Social innovation beskrivs som: ”Nya idéer som möter sociala behov, skapar sociala relationer och bildar nya samarbeten. Dessa innovationer kan vara produkter, tjänster eller modeller som hanterar ouppfyllda behov mer effektivt”.

Mors dag som blev till för 100-år sedan skulle utifrån detta kunna ses som en social innovation då dagen både möter sociala behov och ger möjlighet att skapa relationer inom familjen, samtidigt som dagen har blivit en kommersiell produkt då firande idag ofta genererar någon form av inköp till sin mor för att visa sin uppskattning.

Vi passar därför på att lyfta mors dag både som social innovation och för att fira våra mödrar. Om vi tänker efter så hade ingen innovation någonsin blivit till utan våra mödrar.

/ Johnny